it's all about the icons

Old Hollywood Glamour: diva’s van het witte doek

”Hollywood is a place where they’ll pay you a thousand dollars for a kiss and fifty cents for your soul.”

~ Marilyn Monroe

Afgelopen weekend was de 95ste editie van de Oscaruitreiking in Amerika. Dit grote evenement in Hollywood draait niet alleen om films, maar ook om de couture waarin belangrijke figuren uit de filmwereld op de rode loper verschijnen. De meest bekende vrouwelijke mode iconen uit de geschiedenis waren dan ook vaak actrice van beroep. Vooral de tijdloze glamour van de old Hollywood diva’s uit de jaren ’30, ’40 en ’50 blijft inspireren. In het kader van de Oscaruitreiking, neem ik jullie daarom vandaag graag mee in de glamour wereld van het oude Hollywood. Lees je mee?

Old Hollywood

In de begindagen van film als medium, had Amerika eigenlijk altijd achtergelopen op Europese landen. Zo hadden Frankrijk en Italië bijvoorbeeld altijd een grotere filmindustrie gehad dan Amerika. Na de Eerst Wereldoorlog veranderde dat. In Amerika zat de filmproductie eerst in New York. Later verplaatste dat naar Los Angeles, Hollywood. Er werden filmstudio’s gebouwd en de filmproductie nam toe. In de jaren 1920 bereikte de Amerikaanse filmindustrie een hoogtepunt. Hollywoodfilms werden over de hele wereld bekeken. Hollywood creëerde daarbij een vaste filmformule, die de hele wereld betoverde. Onderdeel van deze succesvolle formule was het sterrensysteem, waarbij acteurs en actrices gepromoot werden als glamorous filmsterren.

Hollywood Glamour

”gla·mour (de; m) zie glitter (2)

1 betoverende glans, schone schijn

~ Van Dale woordenboek

De term ‘glamour’ kent een brede definitie. De term is bijvoorbeeld vaak gebruikt voor publieke figuren. Denk daarbij aan prinsessen, first lady’s als Jackie Kennedy of modeontwerpster als Chanel. Toch is de term vaak gerelateerd aan Hollywood en het sterrensysteem van de filmindustrie. ‘Glamour’ betekent in de eerste instantie iets als een illusie. Deze illusie zorgt voor een bepaalde aantrekkingskracht waarbij een bijzondere elegantie wordt benadrukt. In het sterrensysteem van Hollywood gebeurde dit vaak met nieuwe acteertalenten. Jonge actrices werden door middel van deze bepaalde ‘glamour’ omgetoverd tot filmsterren voor het grote publiek. Vaak werden namen veranderd om de werkelijkheid net iets charmanter te maken. Denk aan Norma Jean, die door middel van Hollywood Glamour werd omgetoverd tot de iconische Marilyn Monroe. De jaren ’30, ’40 en ’50 waren de gouden jaren van Hollywood Glamour.

De look van het witte doek

Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Grace Kelly en Elizabeth Taylor, zijn slechts een aantal voorbeelden van de iconen van de Hollywood Glamour ook wel ‘diva’s’ genoemd. Wat hield die glamour dan precies in? De Old Hollywood glamour ging vooral over het benadrukken van ieders unieke eigenschappen. Zo werd het haar van Audrey Hepburn altijd opgestoken, om haar unieke junkbeenderen te benadrukken.

Wat kleding betreft waren de diva’s niet bang voor het extravagante. Denk daarbij aan volumineuze jurken met ruches en veren, van boa’s tot bontjassen. Toch is deze extravagantie vaak iets voor op de rode loper. Actrices als Audrey, Grace en Marilyn gaven in hun vrije tijd vaak de voorkeur aan tijdloze casual basics. Zo is de Little Black Dress een tijdloze klassieker die het in Hollywood ook goed deed (over de Little Black Dress schreef ik laatst dit blog). Hierop aansluitend was de zogenaamde Femme Fatale look in. De Femme Fatale droeg vaak een verleidelijke Little Black Dress. Met een rode lippenstift of een diamanten juweel is deze look van het witte doek helemaal af.

Oscars

Weetje: de Acadamy Award kreeg in 1932 voor het eerst de naam ‘Oscar’. Het verhaal gaat dat Margot Herrick (lid van the Acadamy) zou hebben gezegd dat het beeldje op haar oom Oscar leek.

Afgelopen weekend was dus de 95ste uitreiking van de Academy Awards, oftewel Oscars. Deze uitreiking vond plaats in het Dolby Theatre, in jawel: Hollywood. In Amerika vindt het evenement in de avond plaats. In Nederland is dat dus midden in de nacht. Toch heb ik het mijn moeder gekeken; een nachtje opblijven voor de Oscars is de halve lol. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat ik de Oscars ook eigenlijk als mode evenement beschouw. Zo vind ik de rode loper voorafgaand aan de prijsuitreiking vaak leuker dan de prijsuitreiking zelf. Daar zijn ten slotte de glamorous diva’s van het witte doek te bewonderen.

Eén reactie

  • Patricia

    Hey Sydney, leuke blog! Ik ben ook opgebleven voor de uitreiking van de awards en ik heb zeker genoten van alle mooie jurken! Ik vond vooral de jurk van Halle Berry, Lady GaGa en Cara Delevigne prachtig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *