it's all about the icons

Little black dress: een uniform voor vrouwen met smaak

Iedere vrouw zou er eentje in haar kast moeten hebben: een little black dress. Een simpele zwarte jurk, goed voor iedere leeftijd, geschikt voor iedere gelegenheid. In de modewereld is het zo’n begrip, dat er vaak slechts met de afkorting ‘LBD’ naar verwezen wordt. Van Chanel, Dior en Audrey Hepburn’s beroemde zwarte Givenchy jurk, de little black dress is een kledingstuk met een geschiedenis. Lees je mee?

‘Chanels Ford’

”A woman can be overdressed, but never over elegant.” 

~ Gabrielle Chanel

Bovenstaande quote is afkomstig van Gabrielle Chanel, die met haar modemerk vooral elegantie in het simpele vond. De uitvinding van de little black dress, wordt dan ook vaak naar Chanel terug herleid. Met een little black dress, een simpele vaak kortere zwarte avond- of cocktailjurk, ben je nooit overdressed. De LBD is een tijdloze en toegankelijke optie voor iedere gelegenheid. Deze elegantie schuilt in de eenvoud, precies zoals Chanel het had bedoeld. In 1926 publiceerde Chanel zelfs een foto van een zwarte jurk in de Amerikaanse Vogue. Het blad noemde de jurk ‘Chanels Ford’. Net zoals een Ford auto, was de little black dress simpel en toegankelijk voor iedere sociale klasse. Vogue noemde het kledingstuk vervolgens ook ‘het uniform voor alle vrouwen met smaak’. Een nieuw modebegrip was geboren.

Diors New Look

”You can wear black at any time, you can wear it at any age, you may wear it for almost any occasion; a ‘little black frock’ is essential to a woman’s wardrobe.”

~ Christian Dior

Chanel had een revolutionaire kijk op de modewereld. Eerder had Chanel bijvoorbeeld de vrouw al bevrijd van korsetten. Met de little black dress zette ze de modewereld wederom op zijn kop. De kleur zwart werd in die tijd vooral geassocieerd met de dood, iets wat uit de Victoriaanse tijd komt. De little black dress veranderde deze perceptie. Zwart werd nu eerder de kleur van vrijheid en kracht. De jurk was niet alleen het uniform van de dame met smaak, zwart werd de kleur van tijdloze elegantie.

Christian Dior was het eens met Chanel als het over de kleur zwart gaat. Eerder schreef ik al dit blog over zijn modehuis en zijn revolutionaire ‘new look’. Met zijn naoorlogse ‘new look’, wilde Dior de nadruk leggen op vrouwelijke elegantie. Hoewel de LBD sinds de ontwerpen van Chanel in de jaren 1920 altijd populair is gebleven, droeg Dior zijn visie bij aan de little black dress als symbool van de sterke vrouw. Dior ontwierp zijn eigen versie van een zwarte jurk, waarin de vrouwelijke vormen benadrukt werden. De vrouw in zijn ontwerp was niet alleen elegant, maar ook sexy. Dit is ook terug te zien in Hollywood, waar het kledingstuk ook erg populair werd. De femme fatale op het witte doek droeg vaak een LBD.

Audrey’s little black dress

Van Prinses Diana’s beroemde revenge dress tot de zwarte jurk die zangeres Édith Piaf de bijnaam ”little black sparrow” gaf, er zijn veel beroemde voorbeelden van de LBD. Als we het hebben over Hollywood, is een van de meest bekende en mijn persoonlijke favoriet, de zwarte jurk van Audrey Hepburn in de film Breakfast at Tiffany’s. De film kwam uit in 1961. Audrey Hepburn verscheen hierin in een zwarte jurk ontworpen door Hubert de Givenchy. Geïnspireerd door Chanel, ontwierp Givenchy deze tijdloze jurk. In de film draagt Audrey de jurk in combinatie met opvallende Tiffany’s juwelen. Wederom het bewijs dat de LBD, in alle eenvoud, hét symbool is van elegantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *