it's all about the icons

Het modehuis Dior (1): een ode aan vrouwelijkheid

Parijs is een van de hoofdsteden van de mode, daar schreef ik eerder al dit blog over. Je vindt hier niet alleen de grootste modehuizen, maar ook talloze mode musea. Tijdens mijn laatste bezoek aan Parijs bezocht ik La Galerie Dior, het Dior museum, waar ik veel leerde over het modehuis. Over mijn bezoek aan het museum volgt binnenkort een ander blog. Ik vertel jullie eerst graag het verhaal achter het modehuis zelf.

Maison Dior

Het verhaal begint uiteraard bij Christian Dior. Hij is geboren in Normandië en verhuisde later naar Parijs. Hij kon erg goed tekenen en schetste in zijn vrije tijd onder andere illustraties van kleding. Zijn tekeningen waren zo goed, dat hij ze kon verkopen aan modehuizen en hij zelfs een bijlage in de krant mocht illustreren. In 1938 werd hij dan ook aangenomen als modeontwerper door Robert Piguet, waarna hij in 1941 bij Lucien Lelong terecht komt. Vijf jaar later kreeg hij zijn eigen modehuis. Avenue Montaigne huisnummer 30, werd de thuisbasis van ‘Maison Dior’.

Een van de illustraties van Christian (foto gemaakt in La Galerie Dior)

New look: femme-fleur

”After woman flowers are the most lovely thing God has given the world.”

~ Christian Dior

In 1947 werd Diors eerste zomer-lente collectie gepresenteerd tijdens een modeshow. Dior presenteerde hier een revolutionaire ‘new look’, zo schreef modetijdschrift Harper’s Bazaar over de eerste collectie. Christian wilde de nadruk leggen op vrouwelijke elegantie. Hij ontwierp jurken met smalle taille en wijde rokken, om de vrouwelijke vormen te accentueren. Bloemen en de natuur zijn daarbij altijd grote inspiratiebronnen voor hem geweest, iets wat hij heeft overgehouden uit zijn jeugd in Normandië. Vanuit deze inspiratie creëerde hij een silhouet van de ‘femme-fleur’, bloemachtige vrouwen.

”I drew flowerlike woman, shoulders rounded, busts in full bloom, waists as thin as vines, and skirts as wide as corollas.”

~ Christian Dior

Miss Dior: a celebration of feminity

Op hetzelfde moment van de eerste modeshow in 1947, ontstond een parfum genaamd Miss Dior. De geur past bij de ‘New Look’ en stond voor vrouwelijkheid in een flesje. De geur was ontwikkeld als eerbetoon aan het kleine zusje van Christian, dat vaak ‘Miss Dior‘ werd genoemd. Het werd de signature scent van het modehuis en een ”celebration of feminity”. Na deze eerste parfum volgen er meerdere geuren die de vrouwelijkheid vieren, zoals de in 1999 uitgebrachte J’adore. J’adore is een parfum geïnspireerd op het onverwoestbare metaal goud, als symbool van eeuwigheid. J’adore manifesteert de schoonheid van de moderne vrouw.

”The Dior woman is the very essence of glamour, strength and sophistication.”

~ John Galliano

Wist je dat Yves Saint Laurent een assistent van Christian was? Na Christians plotselinge dood in 1957 nam Yves Saint Laurent het over. Sindsdien hebben er verschillende mensen het modehuis staande weten te houden. Het merk dat Christian achterliet wordt zo nog generaties lang in leven gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *