it's all about the icons

Rue Cambon 31: dé Chanel trap en tijdloos rood

In 1918 kocht Gabrielle Chanel een pand aan de Rue Cambon in Parijs. Dit pand zou niet alleen de eerste Chanel boetiek worden, maar ook dienen als naaiatelier, etalage én appartement van Mademoiselle zelf. Hier bevindt zich ook dé trap waar de eerste modeshows op gelopen werden. Een bezoekje aan dit iconische gebouw stond al lange tijd op mijn bucketlist, dus bezocht ik tijdens een tripje naar Parijs Rue Cambon 31. Eerder schreef ik al dit blog over de Chanel No. 5 parfum, vandaag vertel ik jullie graag meer over mijn bezoek aan de eerste Chanel boetiek. Lees je mee?

De eerste Chanel boetiek

Hoewel Gabrielle al een kleine hoedenzaak had, groeide haar populariteit en kocht ze in 1918 het hele pand op Rue Cambon 31. Op de begane grond opende ze de eerste modeboetiek van haar modehuis. Op de eerste verdieping was een receptieruimte, waar haar collecties getoond konden worden. De tweede verdieping was het appartement waar Gabrielle woonde. Deze etages waren te bereiken met een prachtige trap. Van deze trap liepen niet alleen modellen op en neer om de collecties te tonen aan genodigde gasten, Gabrielle hield vaak vanaf boven aan de trap toezicht. Deze trap is zo iconisch voor het modehuis, dat het in 2019 zelfs nagebouwd is in een van de modeshows. Inmiddels is huisnummer 31 slechts een fractie van de modezaak: Chanel heeft nu haast de hele straat in bezit. Op nummer 31 bevindt zich echter nog wel een ingang, en hoewel hij verstopt is, is dé trap nog altijd te bewonderen.

Stairway to heaven

Op een maandagochtend in Parijs stond ik voor huisnummer 31. Bij de voordeur werd de deur door een portier voor mij geopend en kwam er al direct een medewerkster vragen hoe ze mij kon helpen. Ik legde het meisje uit dat ik voor de trap kwam. Ze antwoordde dat ik dan even moest wachten. In de tussentijd kon ik wel de nieuwste ready-to-wear collectie in de winkel bekijken. Als een kind in een snoepwinkel, dwaalde ik door de boetiek met bergen Chanel geschiedenis. Er kwam vervolgens een andere medewerker naar mij toe die mij begeleidde naar een glazen wand. Daar kwam dé Chanel trap achter tevoorschijn. Ik raakte in gesprek met de jongen en hij vertelde dat het appartement en het atelier van ‘Mademoiselle’ nog steeds in de originele staat bewaard zijn gebleven. Helaas mocht ik de trap niet op om dat te bekijken. Ik mocht onderaan de trap gelukkig wel foto’s maken.

Chanel rood: Rouge intemporel

”The best color in the world is the one that looks good on you.”

~ Gabrielle (Coco) Chanel

Nu had ik mezelf uiteraard ook een mooie souvenir beloofd, maar ligt een Chanel jurkje toch nog net even buiten mijn budget. Daarom ging ik naar de cosmetica afdeling, waar ik mooie nagellak kocht. Rode nagellak vind ik altijd klassiek en elegant en dan ben je bij Chanel natuurlijk aan het juiste adres. Ik koos voor een mooie dieprode kleur met de naam ‘rouge intemporel‘ oftwel tijdloos rood. Het maakt bij Chanel ook niet uit of je een jurk van 3000 euro koopt of een potje nagellak van 30, ze pakken het mooi in en verlenen de beste service. Glunderend kwam ik naar buiten: meer Chanel dan dit wordt het niet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *