reviews

Italian summer #2: hoedemuseum Panizza

In mijn vorige blogpost is te lezen dat ik twee weken terug in Italië was. Heb je die nog niet gelezen? klik dan hier.

Ik ben gek op hoedjes en hoofddeksels. In de winter draag ik graag Franse barretjes, maar vind een mooi pothoedje of een grote rieten strandhoed ook helemaal het einde. Ik was dan ook dol blij te horen dat in Ghiffa, het stadje waar ik verbleef in Italië een hoedenmuseum was. Ook deze hoort bij het lijstje van mijn Italian summer.

Museum voor hoedenkunst

Het museum wat wij bezochten was een klein gebouw, met op de voorgevel de tekst: ”Museo dell” arte del cappello”. Dat is Italiaans voor museum voor hoedenkunst. Het gebouw was vroeger een fabriek, waar de hoeden ook daadwerkelijk werden gemaakt. De hoeden die er werden gemaakt droegen de naam Panizza, naar het merk. Nu is het een vrij klein museum. Als je binnenkomt is het eigenlijk één hele grote ruimte. Het deed me een beetje denken aan een poppenhuisje. We werden opgewacht door een medewerker, die ons alles ging uitleggen.

We begonnen met een video, waar de maak van een hoed werd uitgelegd. Er werd verteld dat Panizza hoeden van vilt worden gemaakt. Een stof die van twee verschillende materialen kan worden gemaakt. Het vilt van schapenwol en vilt  van vacht. Er werd laten zien hoe de lappen vilt in de vorm van een hoed werden geperst. Dit gebeurde met heet stoom. daarnaast werd laten zien hoe de hoeden werden afgewerkt. Aan de binnenkant van de hoed werd een zijde stof geplaatst met daarop Panizza gestikt. De randen werden verder helemaal netjes afgewerkt. En wist jij dat haaienhuid wordt gebruikt om textuur aan de hoeden te geven? Ik namelijk niet!

Panizza: passen en proberen

Na de video mochten we zelf rondlopen in het museum. Je mocht alles aanraken. Wat bijzonder was, aangezien je meestal je handen thuis moet houden. Hier heb ik natuurlijk groot gebruik van gemaakt. Er was een wand gevuld met allerlei mallen, waar de hoeden in geperst werden. Een hoek waar alle textiel op uitgestald was. En natuurlijk een muur vol met hoeden om te proberen. Van Mexicaanse sombrero’s tot Japanse riethoeden en Alice in Wonderland hoeden. Er was zelfs een vitrine die gevuld was met hoeden van voor 1600. Zo kon je ook de evolutie in mode herkennen.

Het laatste waar me oog op viel was een verstopt tafeltje in de hoek. Daarop uitgestald stonden een aantal oude naaimachines. Echt vintage. Ook stond er een hoedendoos gevuld met kaartjes waar strikjes op zaten gedrukt. Dat waren de strikken die gebruikt worden om de hoeden mee te versieren. Gelukkig houd ik helemaal niet van strikjes en vintage …..

De Panizza hoeden worden nog steeds gemaakt en zijn te kopen op het internet. Ook dit is een uitje in Italië wat zeker de moeite waard is. Ondanks dat het museum niet heel groot is, is het zeker leuk om naar toe te gaan. Voeg deze dus ook maar toe aan je Italian summer to do list.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *