Italian Summer
reviews

Italian summer: shoppen op de markt

Beeld je eens in. Een dorpje op een berg met straatjes, waar pastelkleurige huisjes staan met allemaal een Fiat voor de deur.  Je laat je leiden door de geur van verse pasta en het geluid van etende mensen. Als je het dorpje uitloopt, kom je op een boulevard. Een boulevard met gelato etende kinderen, Italiaanse meisjes, die onder het genot van een cappuccino de jongens bekijken die op hun Vespa door de stad rijden en ”ciao bella” naar ze roepen. Dit is een Italian summer. Een reis zoals ik die vorige week heb meegemaakt.

Italian summer: Lago Maggiore

Ik heb altijd al iets gevoeld voor de Italiaanse cultuur. De sfeer is gezellig en het land fijn om naar toe te reizen. Zoals op mijn instagram te zien was, vloog ik 11 juli naar Milaan Malpensa. (Volg je mijn instagram nog niet? klik hier). Dit was een reis met mijn klas om het schooljaar af te sluiten. We verbleven in een stadje aan het Lago Maggiore, Ghiffa, waar mijn mentor een huis heeft. We werden opgehaald van de luchthaven (ja in een Fiat) en naar het dorp gebracht. Ondanks dat we er maar vier dagen waren, voelde het als een maand. We hebben ontzettend veel gedaan. Van berg beklimmen tot zwemmen onder een waterval. Toch was een van mijn favoriete momenten de markt, die we op onze laatste dag hebben bezocht.

Het eerste wat me opviel aan de markt waren de mensen. Niet perse de drukte, maar de marktkooplieden. Ik vind Italianen levendige mensen en ik voelde me dan ook heel welkom op de markt. Ik had nog geen stap gezet of ik was al drie keer begroet met ”buongiorno”. Nu moet ik toegeven dat ik geen woord Italiaanse spreek, maar ging vrolijk mee in het ”Ciao” roepen.

Schoenen, kleding en kaas…. heel veel kaas

Dan de kraampjes zelf. Heren schoenen zover je kon kijken, tassen en portemonnees en kraampjes vol met kleding. Alles was keurig netjes uitgestald. Geen bergen met kleding, maar recht opgehangen sjaaltjes en uitgestalde schoenen. De trots spatte van de gezichten van de kooplieden. Ook was er een gedeelte van de markt helemaal gewijd aan eten. Stallen met verse groente en fruit, ham, salami, vlees en kaas. Een heleboel kaas. Bewoners die daar hun weekboodschappen doen en toeristen zoals wij die hun hele gezicht in een watermeloen duwen. Je had me daar s’ ochtend vroeg kunnen neerzetten en s’ avonds laat weer kunnen ophalen. Heerlijk dat snufellen en struinen.

Italian summer: antiek markt

Toen we dachten dat de markt ophield, kwamen we bij een ander stukje. Een heel klein marktje naast de kerk. Iemand vertelde me dat ze één keer in de maand een vrijmarkt houden, waar mensen hun antiek kunnen verkopen. Dit doen ze voornamelijk voor toeristen, dus we hadden geluk dat we dit konden meepakken. Als liefhebber van vintage mode was dat stukje natuurlijk een feestje. Ik heb gesnuffeld tussen de sieraden en door fotoboeken gebladerd met foto’s van Marilyn Monroe en Audrey Hepburn.

Voor mij was deze doodgewone zaterdagochtend de perfecte afsluiting van mijn reis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *