karl lagerfeld
it's all about the icons

Karl Lagerfeld: de meester van de mode

”Elegance is a physical quality. If a woman doesn’t have it naked, she’ll never have it clothed.” ~ Karl Lagerfeld

Nog niet zo heel erg lang geleden schreef ik een blog over een van mijn favoriete modeontwerpsters, Kate Spade, die overleden is. Deze ochtend ging er opnieuw een schok, door niet alleen mij, maar door de hele modewereld. Wéér een van mijn favoriete ontwerpers, is overleden. De meester van de mode en mijn grote voorbeeld, Karl Lagerfeld.

‘Diep bedroefd maakt het Huis Chanel het overlijden van Karl Lagerfeld bekend, de creative director van Chanel Fashion House sinds 1983’ ~ House of Chanel

Fendi, Chanel en Karl

De in Duitsland geboren couturier verhuisde begin jaren ’50 naar Parijs, waar hem een lang en vooral memorabel leven te wachten stond. Het zouden vele jaren van tekenen en ontwerpen worden. In 1963 werd hij creative editor bij het Italiaanse modehuis Fendi. Later in 1983 werd Karl Lagerfeld de opvolger van Gabrielle Chanel, in het Chanel imperium. Naast deze twee grote merken, was hij het brein achter het naar hem vernoemde modemerk: Karl Lagerfeld.

Al vanaf jongs af aan had Karl Otto Lagerfeld een groot talent voor tekenen en een grote passie voor mode. Eenmaal in Parijs aangekomen werden zijn talenten ontdekt door Pierre Balmain, waarna Karl als assistent voor Balmain gaat werken. Ook andere modehuizen tonen interesse in de talenten van de jonge Duitser. Na zijn avontuur bij Balmain, gaat hij aan de slag als stylist bij Jean Patou en Chloé. Hierna beginnen zijn avonturen bij get Italiaanse modehuis Fendi, Chanel en later werd zijn eigen modehuis Karl Lagerfeld een feit.

Zijn stijl was heel eenvoudig, maar het waren de meest elegante ontwerpen. Karl heeft de modewereld het perfecte voorbeeld gegeven van ”less is more”. Dit is ook de reden waarom hij zo goed binnen het Chanel kader paste. Net zoals Gabrielle, maakte hij zijn ontwerpen naar de simpelheden van de vrouw, die als elegantie sierde.  Zijn eigen stijl werd gekenmerkt door veel zwart en wit en vooral zijn witte haar, wat altijd samengebonden in een staartje zat, was kenmerkend. In veel ontwerpen voor zijn eigen merk, beeldde hij zichzelf dan ook af.

Cecile Narnix, moderedactrice, is vanavond tafeldame bij De wereld draait door, waarin natuurlijk wordt gesproken over het grote nieuws van vandaag. Zij vond dat Karl niet zozeer een vernieuwer in de ontwerpen was, maar wel de beste in het uitbreiden en voortzetten van het Chanel concept. Daarentegen waren de door hem geregisseerde shows legendarisch. Hij liet de modellen lopen door nagebouwde luchthavens, supermarkten en tuinen van Franse vakantie villa’s.

”Luxury bags make your life more pleasant, make you dream, give you confidence, and show your neigbours you are doing very well.” ~ Karl Lagerfeld

Front page news

Veel media meldden dat het al langere tijd niet goed ging met de couturier. Karl had zichzelf al lange tijd niet meer publiekelijk getoond. Vogue Nederland schrijft dat hij voor het laatst gezien was op een november avond, toen de kerstverlichting op de Champs-Élysées werd aangestoken.

De avond voor zijn dood werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Alvleesklierkanker heeft hem de volgende ochtend het leven benomen.

A film by Karl Lagerfeld

Ik ben zelf een heel grote fan van zijn werk. Nu is Chanel een van mijn favoriete modehuizen en heb ik Karl Lagerfeld altijd een hele inspirerende man gevonden. Ik kijk heel vaak zijn korte films, die je op internet kan vinden. Dit zijn korte films (met een verhaallijn), vaak voor een campagne, is samenwerking met Karl. Ook zitten er vaak modellen in, die onderdeel zijn van de reclame campagne van het modehuis.
Ook kijk ik vaak alle Chanel fashion shows terug. Het mooiste moment vind ik dan altijd dat Karl de laatste ronde over de catwalk meeloopt en het applaus ontvangt.

Karl heeft zijn laatste ronde over de catwalk gemaakt. Ondanks dat er geen nieuwe korte films meer zullen komen, zullen de merken blijven bestaan. Net zoals Karl, Gabrielle Chanel opvolgde, zal Karl worden opgevolgd door, Virginie Viard. Zij was nu al voor lange tijd, zijn echter hand. Een ding is zeker, Mr. Lagerfeld zal altijd blijven leven in de stof van zijn ontwerpen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *