it's all about the icons

Dolly Parton: (stijl)icoon van country music

”It’s hard to be a diamond in a rhinestone world”

~ Dolly Parton

Afgelopen zomer maakte ik een roadtrip door de zuidelijke staten van Amerika. Over mijn bezoek aan Nashville publiceerde ik laatst dit blog. Nashville is echter niet alleen de stad van southern charm, het is ook de stad van country music, een van de grootste muziekgenres van de verenigde staten. Een (stijl)icoon van de country muziek is Dolly Parton. Ik kwam haar niet alleen tegen in Nashville, ik vond haar verhaal ook in The Great Smoky mountains in Tennessee. Ik vertel jullie in deze blogpost graag meer over dit (stijl)icoon van country music: Dolly.

Dolly & The Smokies

Dolly Rebecca Parton wordt in 1946 geboren in een klein dorpje in de Smoky Mountains in Tennessee. Als vierde kind in een gezin van twaalf kinderen, groeit ze op in armoede. Al van kleins af aan bleek dat Dolly goed kon zingen. De dag nadat ze haar middelbare school had afgerond in 1964 vertrekt ze dan ook meteen naar Nashville. Hier begint ze haar carrière in de Porter Wagner Show, waar ze zeven jaar optrad. Ze werd al snel populair en in 1974 begon haar solocarrière. Ze groeide uit tot een van de grootse artiesten in de country muziek, won verschillende Country Music Awards en trad op in de Grand Ole Opry (dé concertzaal van country muziek in Nashville).

Van ‘Coat of many colors’ naar ‘Backwoods Barbie’

Naast haar zangkunsten werd ze ook beroemd voor haar opvallende uiterlijk. Opgroeiend in een klein arm dorpje in de bergen was er niet altijd geld voor nieuwe kleding. Zo groeit Dolly op met een jas, die haar moeder heeft gemaakt van verschillende overgebleven stofjes. Ze vertelt het verhaal van dit kledingstuk in haar liedje Coat of many colors. Nadat ze carrière maakt als zangeres, werden het eerder over de top jassen met glitters en pailletten voor Dolly. Als slimme zakenvrouw maakt ze van zichzelf een stijlicoon. Haar kledingstijl kitsch en een tikkeltje ordinair. De gedachte hierachter: “I don’t want people to try to look like me, I just want ’em to listen to me,” vertelt ze aan Vogue. Ze creëert voor zichzelf een imago als barbiepop met grote borsten, smalle taille en vooral een hoop blond haar. Met het liedje Backwoods Barbie vertelt ze het verhaal achter haar uiterlijk. Laat je echter niet misleiden door al dat blonde haar:

”I’m not offended by all of the dumb blonde jokes because I know I’m not dumb… and I also know that I’m not blonde”

~ Dolly Parton

”That’s what I want to be when I grow up: trash”

Dolly heeft vooral een hoop zelfspot als het over haar uiterlijk en kledingstijl gaat. Zo blijkt uit meerdere citaten en songteksten. Niet alleen het liedje Backwoods Barbie gaat hierover, maar ook bijvoorbeeld het liedje Dumb Blonde. In een interview vertelt ze dat haar stijl vooral geïnspireerd is door de ‘town tramp’. Als jong meisje was ze onder de indruk van een vrouw met blond haar, hoge hakken en strakke rokjes. Voor een jonge Dolly was dit de mooiste vrouw die ze ooit had gezien, maar haar conservatieve moeder noemde deze vrouw ”just trash”. En toen wist Dolly het zeker: als ik later groot ben, wil ik ”trash” worden.

”It costs a lot of money to look this cheap”

~ Dolly Parton

Een hoop blonde pruiken en glitterpakjes later is Dolly één van de meest iconische countryzangeressen. Een stijlicoon, uniek in haar soort. Zo blijkt maar: je kunt het meisje wel uit de bergen halen, maar de bergen niet uit het meisje. Hoewel Dolly nu een wereldster is, vindt een hoop in haar leven nog altijd plaats in The Great Smoky Mountains. Zo opende ze in 1986 ook een pretpark genaamd Dollywood in Pigeon Forge Tennessee, om de lokale economie in de Smoky mountains te stimuleren.

Dolly is nog altijd niet met pensioen en maakt nog steeds muziek. Daarnaast is er net een nieuw boek verschenen, waarin ze haar passie voor mode beschrijft. Als je meer wil weten over dit stijlicoon uit Tennessee, kun je het boek Behind the Seams: My life in Rhinestones nog altijd lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *