sydney's dictionary

Warenhuis Harrods: luxe in Londen(3)

Dat het begrip warenhuis niet uit mijn woordenboek mag ontbreken, mag inmiddels duidelijk zijn. Eerder schreef ik al dit blog over het Nederlandse warenhuis de Bijenkorf, waar ik werk. Daarnaast ga ik op vakantie of tijdens een citytrip altijd graag op zoek naar het warenhuis van die bestemming. Zo bezocht ik vorige zomer het Warenhuis van Wanamaker in Philadelphia, een van de eerste warenhuizen in Amerika, waar ik vervolgens dit blog over schreef. Ieder warenhuis heeft dan ook een eigen verhaal. Ik ben net teruggekomen van een citytrip uit Londen en vertel jullie daarom graag het verhaal van een van de meest luxueuze warenhuizen waar ik ooit ben geweest: Harrods.

wa·ren·huis (het; o; meervoud: warenhuizen)

1 grote winkel waar zeer verschillende artikelen worden verkocht

~ Van Dale woordenboek

Harrods: een historie

In 1835 opende Charles Henry Harrods een kruidenierswinkel in Londen met voornaamste product: (hoe kan het ook anders in Engeland) thee. In 1849 verplaatst hij deze winkel naar de huidige locatie van het warenhuis op Brompton Road in Knightsbridge. Hij breidde het assortiment uit en er ontstond langzaam maar zeker een warenhuis. In 1883 werd het pand echter verwoest door een brand. Tijdens de renovatie in de jaren na de brand, kreeg het warenhuis zijn huidige stijl. Over de jaren is Harrods uitgegroeid tot een van de grootste, bekendste en meest luxueuze warenhuizen ter wereld. Dit gebeurde onder leiding van verschillende eigenaren waaronder Egyptische zakenman Mohamed Al-Fayed in 1985, die ook het Ritz hotel in Parijs bezat.

Harrods: luxury in London

Het warenhuis ademt luxe en extravagantie. Het telt maar liefst 330 afdelingen, dus een bezoekje aan allemaal zou meer dan een dagtaak zijn. Je loopt van afdeling naar afdeling, van wereld naar wereld. Alle luxe modemerken hebben een plekje op een afdeling. Van kleding, schoenen en tassen tot een ‘beautyhall,’ waar je alle cosmetica vindt. Er zijn verschillende restaurants, een echte Engelse tea room, een haar- en beautysalon, een hondenopvang, en ga zo maar door. Actueel nu is het Prada café (pop-up). Shoppen kan alleen of met een personal shopper en je kunt arriveren met auto óf helikopter. Kortom, je kunt het zo gek niet bedenken of Harrods heeft het.

In de kelder van het warenhuis bevindt zich misschien wel mijn favoriete afdeling; de Harrods souvenirafdeling. Hier kun je thee, tassen, pennen, sleutelhangers, etc. kopen in de iconische groene kleur van het warenhuis. Deze afdeling ligt toch wat meer in mijn prijsklasse. Ik kocht hier een hele mooie tas. Op de merchandise afdeling vind je ook een hoop teddyberen. Een iconische teddy beer is de mascotte van het warenhuis. Sinds 1986 is het een traditie dat er ieder jaar rond kerst een nieuwe beer verschijnt. Ieder jaar heeft deze beer een andere outfit aan en is daarbij een jaarlijks collector’s item.

Weetje:

Wist je dat het warenhuis in oppervlakte van het warenhuis zo groot is, dat alle Bijenkorf filialen in Nederland bij elkaar opgeteld erin passen?

‘Innocent Victims’ Dodi & Diana

Harrods zou niet Engels zijn, als er in dit verhaal geen verband was met het Britse koningshuis. Zo kende prinses Diana Dodi Fayed, de zoon van Harrods eigenaar Mohamed Al-Fayed. Over de relatie tussen Dodi en Diana wordt nog altijd veel gespeculeerd, maar een feit is wel dat Dodi samen met Diana in het auto-ongeluk in Parijs om het leven is gekomen. De vader van Dodi en eigenaar van Harrods, Mohamed, plaatste ter nagedachtenis een standbeeld in het warenhuis met de titel ”innocent victims”. Het standbeeld is in 2018 weggehaald, toen er in Kensington Palace een andere gedenkplaats voor Diana werd opgericht. Het standbeeld blijft echter een interessant onderdeel van de grote geschiedenis van het warenhuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *