Barbie blog: alles over het plastic (mode) icoon
”Get your sparkle on, show the world where you belong”
~ Barbie
Voordat de film in première ging, was het al de meest besproken film van de zomer: de Barbie film. Van de looks van actrice Margot Robbie tot de voetenscène, iedereen heeft het over Barbie. De etalage van de Bijenkorf in Amsterdam, de collecties van winkels als de Zara en H&M, alles om ons heen kleurt de laatste tijd roze. Hoewel mijn blog altijd al wel roze is, kleurt het met deze blogpost vandaag iets feller. Ook ik ben gisteravond namelijk naar de première van de film geweest. In het kader van de nieuwe film, neem ik jullie in deze Barbie blogpost mee in de wereld van het plastic (mode) icoon. Lees je mee?
Barbie of Barbara
De allereerste Barbiepop werd in 1959 ontworpen door Ruth Handler. Handler was een van de medeoprichters van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. Ze kwam op het idee van een aankleedpop, doordat haar dochter Barbara in die tijd met een papieren versie speelde. Een Duitse fabrikant had al eerder een soortgelijke aankleedpop ontworpen, waar Mattel de rechten van kocht. De aankleedpop voor de Amerikaanse markt kreeg de naam ‘Barbie’ als afkorting van Barbara Millicent Roberts, naar de dochter van Handler. In 1959 begon de massaproductie en kon je een pop voor slechts $3 kopen. In 1961 werd Ken uitgebracht, vernoemd naar de zoon van Handler. Inmiddels zijn er erg veel uitgaven van de pop geweest, waaronder poppen van celebrities.
Modepop en carrièrevrouw
Barbie is dus van origine een aankleedpop en dus een letterlijke modepop. De eerste aankleedpop van Ruth Handler was qua uiterlijk dan ook geïnspireerd op de (Old Hollywood) mode iconen van de jaren zestig. Barbie heeft over de jaren heen een ruime kledingkast verzameld, waar ook veel modeontwerpers aan hebben bijgedragen. Charlotte Johnson ontwierp het eerste gestreepte badpakje van Barbie in 1959, maar ook ontwerpers als Oscar de la Renta en Bob Mackie hebben later bijgedragen aan haar kledingkast. Met outfits van Ralph Lauren tot Dior is Barbie een echt plastic mode icoon. Al deze iconische outfits van ontwerpers maken dankzij actrice Margot Robbie nu weer een comeback op de rode loper.
Naast mode icoon is Barbie ook het voorbeeld van een hardwerkende carrièrevrouw. Zo heeft ze over de jaren wel meer dan 200 beroepen gehad. Allemaal natuurlijk wel uitgevoerd in de juiste outfit. Barbie is daarbij het symbool voor jonge meisjes dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen.
Barbie night
Weetje:
Wie Barbie zegt, zegt natuurlijk roze, maar wist je dat ‘Barbie roze’ een officiële kleur is?
Voor het maken van de film werd er zelfs zoveel roze verf gebruikt dat er wereldwijd zelfs een tekort ontstond.
Ik ben zelf niet alleen opgegroeid met de Barbiepoppen, maar ook met de animatiefilms. Toen ik hoorde dat er een nieuwe film uitkwam én dat de bioscoop een speciale Barbie Night organiseerde, moest ik natuurlijk een kaartje kopen. Gehuld in roze van top tot teen (ja, dat was natuurlijk de dresscode) ging ik met een vriendin naar de bioscoop. Met een hapje en drankje in het thema genoten wij van de film. Over de film zelf zal ik niet te veel verklappen, behalve dan dat het echt de moeite waard is. Dus ik zou zeggen, trek je mooiste roze outfit aan en ga deze zomer naar de bioscoop.