it's all about the icons

In de huid van Jackie Kennedy: mijn profielwerkstuk

Dit is een heel belangrijk jaar voor mij. Ik zit in 6 vwo, het jaar waarin ik niet alleen examen doe, maar ook het jaar waarin ik andere belangrijke projecten afrond. Maandagavond 17 december had ik de presentatieavond van mijn profielwerkstuk. Mijn onderwerp? Een hele bijzondere vrouw. De first lady van Amerika geweest en een mode icoon. Ik ben de afgelopen maanden in haar huid gekropen en heb uitgebreid onderzoek naar haar gedaan. Een onderzoek helemaal in het teken van Jackie Kennedy. Alles over dit icoon weten? lees dan vooral verder.

Onderzoek naar Jackie

In je examenjaar maak je een profielwerkstuk. Dit is een voorbereiding op je vervolgopleiding, waar je te maken zult krijgen met het schrijven van scripties. Een goede oefening om je onderzoekvaardigheden te prikkelen. Het onderwerp mocht je helemaal zelf kiezen, zolang je het maar kunt koppelen aan een vak waar je examen in doet. Ik zit zelf op een vooral creatieve school, dus bij ons was de link met kunst en cultuur van groot belang. Eigenlijk hoor je het project samen te doen met een klasgenoot, maar ik deed het alleen.

Ik heb een maatschappelijk vakkenpakket en koos een onderwerp wat ik kon koppelen aan het vak geschiendenis. Mijn onderwerp was niet lastig te vinden, het ging tussen Gabrielle Chanel en Jackie Kennedy. Ik had een tijdje terug de Oscar winnende film ‘Jackie‘ gezien, met Natalie Portman in de hoofdrol. Ik kende Jackie Kennedy eigenlijk alleen maar als first lady en vooral als mode icoon. De vrouw in het roze mantelpakje en de vrouw met het pillendoosje. (Een pillendoosje is een soort hoedje wat achter op het hoofd wordt gedragen. Pillendoosjes waren Jackie’s handelsmerk). Toen ik deze film zag, was ik nieuwsgierig naar haar verhaal. Dus: Jackie, it is!

All about the first lady

Wie was Jackie Kennedy? Ik denk dat de meeste haar vast wel kennen en zo niet, dan heb je haar naam vast wel ergens zien staan. Mode bladen als Vogue en Elle schrijven nog geregeld over de mooie vrouw, in de Franse kleding stijl. Jackie Kennedy was natuurlijk ook ooit een first lady van Amerika. Haar geschiedenis is lang en ingewikkeld. Ik zal het dan ook beknopt proberen te houden.

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy (Onassis), wordt geboren in Amerika. Een intelligent meisje, wat dol is op de Franse cultuur. Na de middelbare school gaat ze Franse Literatuur studeren en wil ze journaliste worden. Na haar studie wint ze een wedstrijd van Vogue Magazine in Parijs, met een prijs die haar droom uit zou laten komen. Ze neemt de prijs echter niet aan, omdat haar moeder liever wil dat ze in Amerika blijft. Volgens haar, zou jackie een betere toekomst hebben, wanneer ze een rijke man zou trouwen. Jackie luistert naar dit advies en gaat schrijven voor de Washington Post. Wanneer ze daar werkt komt ze veel in aanraking met belangrijke politieke figuren.

Één van de deze mensen is een jonge man genaamd John Fitzgerald Kennedy. Hij is politiek actief en ook zijn ouders hebben grote verwachtingen voor hem. John F Kennedy zou de president van Amerika worden. John en Jackie trouwen en John wordt in 1960 inderdaad president, met Jackie als first lady aan zijn zijde. Hun huwelijk kent geen eenvoudig verloop. Niet alleen miskramen, maar ook affaires die John zou hebben, spelen een rol. Een van deze affaires zou met Marilyn Monroe zijn. Aan hun huwelijk komt in november 1963 een einde, wanneer John F Kennedy wordt doodgeschoten in een rijdende auto, tijdens een campagneoptocht in Texas. Jackie was er bij en het mantelpakje wat ze droeg, was besmeurd met het bloed van de president. Het verhaal achter het pakje zou wereld beroemd worden.

Na de dood van haar man trekt Jackie zich terug. Ze verkoopt het huis in Virginia, waar ze na het presidentschap zou wonen met haar gezin en vertrekt naar New York. Wanneer ze na een paar jaar te horen krijgt dat Bobby Kennedy, de broer van John, die haar veel steun heeft gegeven na de moord, ook vermoord is, wil ze het land uit. Ze vertrekt naar Griekenland, waar ze haar volgende man ontmoet, Aristoteles Onassis. Zo komt ze aan de naam Jackie O.

Sydney als Jackie

Zoals ik eerder ook al zij was het van belang dat ons profielwerkstuk een link met kunst en cultuur had en je erop een creatieve manier, je eigen draai aan gaf. Ik deed dit in de vorm van mijn eindproduct. Nadat ik al deze informatie had verwerkt in een verslag, maakte ik een tijdschrift de ‘Jackie’. Ik heb het tijdschrift zo gemaakt dat het net is alsof de first lady hem zelf heeft geschreven in 1964. Ik schreef dus vanuit Jackie een aantal columns en zocht advertenties, die ook echt in die periode in tijdschriften hebben gestaan. Ook schreef ik een brief aan John F Kennedy, dus ook weer vanuit Jackie. Ik presenteerde dit tijdschrift op de presentatieavond in een mantelpakje met een pillendoosje op mijn hoofd. Niet als Sydney, maar als Jackie. Met dank aan mijn handige oma, die binnen no time een pillendoosje in elkaar had gezet.

Jackie Kennedy leeft inmiddels niet meer, maar ik heb mijn best gedaan haar weer voor heel even tot leven te wekken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *