reviews

Understanding fashion: online cursus

”My fashion is my autobiography”
~ Simon Porte Jacquesmus

We zitten in een ingewikkelde situatie, waarin het Coronavirus ervoor zorgt dat we ons lange tijd moeten vermaken in onze eigen bubbel. Ik zit zelf thuis veel schoolwerk te maken en om de rest van de tijd te doden lees ik een boek, doe ik af en toe een workout of ga ik voor de zoveelste keer in bad. Totdat ik een online fashion cursus tegen kwam. Ben jij een fashion liefhebber en bereidt om jou quarantainetijd nuttig te gebruiken? lees dan vooral verder!

Gouden tip van Harper’s Bazaar

Toen ik zondagmiddag over mijn facebook pagina scrolde, kwam ik een bericht tegen van het modeblad Harper’s Bazaar. De aanhef van het bericht was: modeliefhebbers opgelet! (waardoor ik me meteen aangesproken voelde). Vanaf maandag 30 maart geeft het Institut Francais de la Mode (IFM) een GRATIS!!! modecursus, die je vanuit je bed, bank of luie stoel zelf kunt volgen. Ik zou me inschrijven en alleen kijken voor de grap of het wat was, maar ik moet zeggen dat ik gisteren al dik anderhalf uur van de stof heb behandeld.

Screenshot gemaakt van het facebook bericht

Cursus van de créme de la créme

Het Intitut Francais de la Mode (IMF) is de top fashion school in Parijs. Zij organiseren, dus een online cursus van 4 weken, met ongeveer 3 uur lesstof per week. De curus is helemaal gratis en kun je het op je eigen tempo doorwerken, je hoeft je alleen maar in te schrijven. Wat ik onwijs gaaf vind is dat iedereen over de hele wereld in principe mee kan doen. Veel van de stof die ze behandelen is in het Frans of Engels, maar er is een optie om ondertiteling aan te zetten. Ook kan iedereen die de cursus volgt in de berichtenbox reacties achterlaten, waarbij felle maar interessante discussies plaatsvinden.

Ook vind ik het onwijs gaaf dat de cursus niet alleen door professoren van de school wordt gegeven, ook komen modeontwerpers en bekende namen uit het wereldje aan het woord. Zo heb ik vanmorgen al naar het verhaal achter het modehuis Jacquemus geluisterd, verteld door the one and only Simon Porte Jacquemus. De créme de la créme, maakt deze cursus een buitenkansje.

Understanding fashion: from business to culture

De cursus is makkelijk te volgen. Zodra je je hebt ingeschreven volgt de rest van zelf. Je krijg een stappenplan, die je in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt doorlopen. Soms komt er een video met uitleg, soms een interview, soms een interessant artikel. De cursus gaat in op de vormen van mode, waar de term vandaan komt, hoe het past in de cultuur en de economische en politieke aspecten. Ik heb zelf vanmorgen een begin gemaakt, waarbij ik kwam op de definities van het woord fashion. Zo heb ik onder andere de abstracties van het begrip fashion geleerd en deels waar het vandaan komt. Wist je dat het woord fashion of mode van het Latijnse woord ”modo”, waar later ook weer de term ”modernus” van afgeleid is, wat wij ook kennen in het begrip: modern? Ik namelijk niet.

Ik ga niet alles wat ik tot nu toe heb geleerd met jullie delen, want het zou veel leuker zijn als je zelf de cursus doorloopt. Zelf ben ik ook nog lang niet klaar, dus ga zeker verder. Dan is die thuisisolatie lang zo erg nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *